Idei false despre autism

Fals: Autismul este o boala psihica sau mentala.

Fapt: Autismul este o tulburare de dezvoltare de natura neurobiologica.

Fapt: Desi la aceasta ora nu se cunoaste cauza specifica a autismului, cercetarile sugereaza drept cauze primare factori genetici si disfunctii biologice, neurologice la nivelul sistemului nevos central. Din nefericire, unele familii continua sa se simta vinovate, sunt facute de unii profesionisti sa se simta vinovate pentru tulburarea copilului lor.

Fals: Copiii cu autism sunt retardati.

Fapt: Desi retardul mintal coexista frecvent cu autismul, nu toti copiii cu autism au retard. Coeficentul de inteligenta al copiilor cu autism poate varia de la foarte scazut pana la foarte ridicat.

Fals: Copiii cu autism sunt copii obraznici care vor sa se poarte rau, sa manipuleze.

Fapt: Copiii cu autism pot avea uneori un comportament agitat sau agresiv. Exista mai multe motive pentru care anumiti copii se pot manifesta astfel: confuzie datorita dificultatilor de comunicare, dificultati de a “citi” semnele sociale si contextuale, supra-senzitivitate senzoriala, slaba toleranta la schimbare, nivel ridicat de anxietate etc.

Fals: Oamenii se pot vindeca sau depasi autismul.

Fapt: La aceasta data nu se cunoaste nici un leac pentru autism. Acesta este o conditie pe viata. Insa, cu interventie timpurie, programe terapeutice si educationale adecvate, se pot face multe pentru maximizarea independentei persoanei cu autism, iar caracteristicile vizibile asociate autismului pot deveni mai putin pregnante, in unele cazuri chiar invizibile pentru cei neavizati. Cu toate acestea, dificultatile de relationare sociala, de comunicare sociala raman pe toata durata vietii.

Fals: Persoanele cu autism evita contactul vizual cu ceilalti.

Fapt: Persoanele cu autism pot evita contactul vizual sau pot privi catre cineva intr-un mod atipic. Pot folosi, de exemplu, privirea periferica atunci cand vorbesc cu cineva. Anumite persoane cu autism pot sa nu fie capabile de a procesa mai multe informatii furnizate pe cale senzoriala venite in acelasi timp. De exemplu, poate sa nu fie capabila de a asculta pe cineva care vorbeste si sa priveasca in acelasi timp la persoana respectiva. Poate sa ii fie mai usor sa proceseze informatiile verbale daca priveste in alta parte.

Fals: Persoanele cu autism prefera sa fie izolate, singure si fara prieteni.

Fapt: Persosnele cu autism, ca toti ceilalti oameni, cu nevoi si preferinte individuale referitoare la modul de a-si petrece timpul liber. Unii dintre ei prefera sa fie singuri in cea mai mare parte a timpului, altii cauta companie, insa le lipseste abilitatea de a interactiona cu usurinta cu cineva. Pentru unele persoane lipsa abilitatilor necesare de a avea relatii cu ceilalti oameni poate fi deosebit de frustranta si poate duce la depresii.

Fals: Autismul este un handicap atat de grav si fara scapare incat nu se pot face prea multe lucruri pentru aceste persoane.

Fapt: Autismul este o tulburare complexa, dar toate persoanele cu autism pot invata abilitati care sa le permita sa traiasca, sa munceasca si sa se distreze in cadrul comunitatii. Interventia timpurie, planificarea educationala adecvata si solida si furnizarea de informatii corecte despre autism catre toti cei care sunt implicati in viata acestor persoane sunt esentiale pentru asigurarea unui viitor bun pentru ele. Printr-o educatie adecvata, prin cunoasterea nevoilor si preferintelor individuale, prin sprijin tintit si acces la toate oportunitatile comunitatii, pesoanele cu autism pot duce o viata satisfacatoare si productiva.

sursa: www.autismromania.ro